Veelgestelde vragen (FAQ)

Op deze pagina vind je antwoord op alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen?
Stel deze gerust via acties@hetsikkelcelfonds.nl.
We streven ernaar je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Algemeen

Ik heb, of ken iemand met, sikkelcelziekte & wil hier graag over praten. Kan dat met jullie?
Natuurlijk kan dat! Het Sikkelcelfonds luistert graag naar je en helpt je zonodig verder. We werken heel nauw samen met alle sikkelcelcentra in Nederland, met de patiëntenvereniging OSCAR Nederland en met IXL die als doel heeft sikkelcelpatiënten de regie over hun leven terug te geven met praktische tools en programma’s.
Ik wil iemand sponsoren, maar ik woon niet in Nederland en heb geen Nederlandse bankrekening.
Sponsorbedragen vanuit het buitenland kunnen overgemaakt worden op de rekening van het Sikkelcelfonds. Hiervoor heb je een speciale IBAN en BIC-code nodig. Voor het Sikkelcelfonds is dit:
IBAN  : NL 31 FVLB 0226 8747 96
BIC     : FVLBNL22

Let op: zorg ervoor dat je bij onder vermelding van noemt dat het om het Sikkelcelfonds gaat en de naam van de actie die je sponsort. Stuur vervolgens een mail naar acties@hetsikkelcelfonds.nl. Zodra de donatie door het Sikkelcelfonds is ontvangen tellen we dit bij op de sponsorteller van je actiepagina.
Wat gebeurt er precies met mijn donatie?
Het Sikkelcelfonds werft fondsen die ten goede komen aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van sikkelcelziekte (Klik hier!). Na aftrek van een aantal kosten (bijvoorbeeld voor het beheer van deze website, informatiemateriaal, werving van donateurs, etc.) wordt het resultaat besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Wil je hier meer over lezen, bekijk dan ons meerjarenbeleidsplan en jaarverslag(en) op deze pagina.
Waar vind ik het jaarverslag van het Sikkelcelfonds?
Het meerjaren beleidsplan en het jaarverslag vind je op deze pagina
Heeft het Sikkelcelfonds de ANBI status?
Het Sikkelcelfonds is  door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling. Hiermee komen giften aan het Sikkelcelfonds in aanmerking voor aftrek in het kader van de inkomstenbelasting, mits de gever aan de eisen heeft voldaan die de belastingdienst hiervoor stelt.
Ik heb ook gehoord van Sikkelcel & Friends. Kan ik ook bij hen doneren?
Sikkelcel & Friends is een aparte en andere stichting (met een eigen bestuur) die het Sikkelcelfonds ondersteunt. Met de activiteiten en evenementen die door hen worden georganiseerd, hebben ze al meermalen gezorgd voor grote opbengsten die zij vervolgens weer hebben gedoneerd aan het Sikkelcelfonds. Een eigen actievoerder/ actiegroep dus eigenlijk. 
Ik zie allemaal Nijntjes op jullie website. Hoe kan dat?
Nijntje vindt sikkelcelziekte té pijnlijk om niet te kennen! Daarom helpt Nijntje het Sikkelcelfonds, zodat baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de genezing kan plaatsvinden.
Waarom moet ik persoonsgegevens invullen als sponsor?
Als er onduidelijkheden zijn, dan willen we je graag kunnen bereiken. Zie ons privacystatement over wat we precies met persoongegevens doen.
Ik wil graag sponsoren als bedrijf. Is het ook mogelijk om een factuur te ontvangen?
Dat is mogelijk. Geef bij sponsoring aan dat je als bedrijf gaat sponsoren. Je  ontvangt automatisch per e-mail een factuur als PDF-bestand. In het sponsorformulier kan  ook een PO/referentienummer toe worden gevoegd  voor op de factuur.

Mijn actiepagina

Hebben jullie ook promotiemateriaal en hoe kom ik daaraan?
Het Sikkelcelfonds bestaat nog maar kort en heeft nog niet veel  promotiemateriaal, maar dat kunnen we uiteraard ontwikkelen! Neem even contact met ons op waar je behoefte aan hebt, dan gaan we samen op zoek!
Hoe kan ik mijn actie verwijderen van hetsikkelcelfonds.nl?
Als je wilt dat je actie niet meer zichtbaar is op onze website kun je een mail sturen naar acties@hetsikkelcelfonds.nl met de naam van je actie en de vraag om deze te verwijderen. Wij zorgen er dan voor dat je actie niet meer zichtbaar is op de pagina.
Het sponsorbedrag of de naam van een van mijn sponsors is niet zichtbaar.
Je sponsor heeft hoogstwaarschijnlijk aangegeven om de naam of het sponsorbedrag niet zichtbaar te laten zijn op jouw actiepagina. Als jouw sponsor dit alsnog wel wil, dan kan de sponsor zelf een mail sturen naar acties@hetsikkelcelfonds.nl met de naam van de actie erin en de vraag om naam en bedrag zichtbaar te maken.